FAQ

Wat is iris fotografie?

Iris fotografie is het fotograferen van het iris of regenboogvlies van het menselijk oog. De foto wordt van dichtbij het oog gemaakt en laat je de unieke, prachtige patronen en kleurencombinaties in vergroting zien. Van de close up foto wordt door een retoucher een schitterend kunstwerk gemaakt.

Is iris fotografie duur?

De prijs van een professionele artistieke iris foto als kunstwerk of Iris Art foto, varieert van tientallen tot enkele duizenden euro. Het maken van een fraai kunstwerk van een iris foto is immers vakwerk, dus relatief duur in vergelijking met de meeste andere vormen van fotografie. Maar als het werk hoogwaardig, persoonlijke en uniek is, is het de investering zeker waard.

Wat kost een iris foto?

Een enkele iris foto laten maken kost vanaf € 100,- incl. fotobewerking en klein .jpg bestand en vanaf € 139,- voor de fotografie met een afdruk op top kwaliteit fotopapier. Een acryl afdruk in klein formaat  is er vanaf zo’n € 211,- en een canvas vanaf € 220,-. De prijs is afhankelijk van het aantal irissen, de compositie of design, het afdrukmateriaal en de afmetingen.

Hoe bestel ik een Iris Art foto?

Voor een Iris Art foto te laten maken eerst moet je een iris fotosessie boeken. Reservering doe je makkelijk via onze webshop.

Minimale leeftijd voor iris foto’s?

Voor iris fotografie geldt bij ons in principe een minimumleeftijd van 7 jaar. Indien je kind feitelijk iets jonger is, maar oud is voor de leeftijd kunnen we proberen of het lukt om de foto’s te maken.

Kan ik ook voor de avonduren of in het weekend afspreken?

Je kunt bij ons terecht van dinsdag tot vrijdag tussen 10.00 en 17.00 uur en op zaterdag tussen 11.00 en 16.00. Op donderdag en vrijdag zelfs tot 20.00. De beschikbaarheid staat in de online agenda bij het product. De overige dagen gebruiken we om de kunstwerken te maken.

Kan bij jullie binnenlopen om te kijken?

Nee, dat is niet mogelijk. We werken uitsluitend op afspraak. Zo hoef je nooit op anderen te wachten en hebben we alle tijd voor je. Het reserveren van de fotografie vraagt wel om een voorafbetaling, minimaal voor de fotosessie. Voorbeelden van onze designs en afdrukken kun je uiteraard wel bekijken voordat je deze bestelt.

Kan ik mijn afspraak annuleren?

Het verplaatsen van een afspraak kan kosteloos als je ons dit minimaal 48 uur van te voren laat weten. Wordt de afspraak minder dan 48 uur van tevoren geannuleerd of is er een No Show dan rekenen we € 50,- aan annuleringskosten. Het annuleren van een boeking kan niet.

 


Meer vragen?

Wil je meer weten over Iris Art fotografie, hieronder een uitgebreide opsomming van vragen die we vaak beantwoorden.

Voor de reservering

Waarom varieert de prijs van iris fotografie bij verschillende leveranciers?
De kosten van iris fotografie variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ervaring van de fotograaf, de kwaliteit en keuzemogelijkheid van designs, de specialistische apparatuur, de duur van de fotosessie, het niveau van fotobewerkingen de kwaliteit van het kunstwerk. Over het algemeen kunnen de kosten voor een professionele artistieke irisfoto variëren van enkele tientallen tot vele honderden euro’s. Het is dus het beste om contact met ons op te nemen en vragen voor de specifieke diensten die je zoekt. Dan kun je de beste optie kiezen die past bij je budget en wensen.
Moet ik vooraf betalen?
Je moet betalen bij de reservering van je iris fotoshoot. We werken alleen op afspraak en met vooruitbetaling, minimaal van de fotosessie. Je kunt eventueel later beslissen fotoafdruk op welke materiaal en van welke afmeting wil je bestellen.
Maken jullie de irisfoto's van kinderen?
Jazeker. Voor iris fotografie geldt bij ons een minimumleeftijd van 7 jaar. Jongere kinderen kunnen vaak hun hoofd niet stilhouden en voelen zich vaak ongemakkelijk in een onbekende situatie. Tijdens het fotograferen dient het kind goed stil te kunnen zitten. Of dit mogelijk is, kun je het beste zelf inschatten. Mocht het, ondanks jouw en onze inspanningen, niet lukken om van het kind een goede foto te nemen, dan vindt geen restitutie plaats. Bij minderjarigen dient trouwens altijd een volwassen ouder of begeleider tijdens de fotografie aanwezig te zijn.
Kan ik de iris van mijn hond of kat laten fotograferen?
Helaas we maken geen irisfoto’s van huisdieren.
Moet ik zelf aanwezig zijn voor een fotosessie?
Absoluut. Elke iris is uniek, daarom het is noodzakelijk om bij ons langs te komen zodat wij de foto’s van je iris kunnen maken. We werken met speciale apparatuur om je iris close-ups haarscherp en natuurgetrouw te kunnen vastleggen. Deze soort foto’s kun je niet in vereiste kwaliteit maken, bijvoorbeeld, met je smartphone of eenvoudige fotocamera. Dus een zelf opgenomen foto opsturen is niet mogelijk.
Wat als ik niet mobiel ben?
Als je of je gezinslid minder of niet mobiel is om naar ons te komen, dan komen we graag aan huis om de iris te fotograferen. Vraag ons eerst naar de mogelijkheden en het tarief voordat je boekt.
Wat krijg ik na de reservering?
Bij reservering is de fotograferen van je oog, het retoucheren van de foto(‘s), één van onze composities op zwart of wit achtergrond of één design naar keuze en één web size digitale fotobestand met je iris inbegrepen. De afdruk is optioneel. De prijzen zijn inclusief BTW.
Ontvang ik ook de foto van mijn iris?
Na de fotosessie ontvangt je één fotobestand van je iris digitaal, in .jpg formaat, web size, 800px lange zijde. Je kunt deze bestand in hoge resolutie bestellen. De bestand met je iris sturen we je nadat deze bewerkt is. Als je met een groep een fotoshoot doet, dan krijgt ook iedereen zijn eigen iris ook nog apart, als digitaal bestand. We sturen geen bestanden met designs of iris composities.
Is een afdruk in de fotoshoot prijs inbegrepen?
Om je keuze flexibel te houden er is geen afdruk in de reserveringsprijs inbegrepen. Er zijn twee mogelijkheden om een afdruk te bestellen:

  • je kunt een afdruk achter acrylglas in gewenste afmeting alvast toevoegen bij de reservering;
  • of bestellen deze later na de fotosessie, als een apart product (acryl, aluminium of canvas) via onze webshop.

De prijs voor de afdruk is inclusief ophangsysteem en BTW.

Na de reservering

Waar is de locatie van de fotosessie?
Onze locatie waar we de irissen fotograferen is aan de Scharnerweg in Maastricht, gemakkelijk te bereiken met het OV. Indien je met de auto komt, er zijn voldoende mogelijkheden om te parkeren.
Kunnen we langskomen op verschillende tijdstippen?
De fotografie van de iris(sen) doen we per boeking in één aaneensluitende sessie. Je komt dus samen naar de afspraak. Indien je voor een of meerdere personen een andere datum en / of aanvangstijd wenst, dan boek je deze in onze webshop als een extra single, koppel of drie irissen fotosessie.
Ik wil mijn reservering annuleren
Het annuleren van een afspraak kan kosteloos als je ons dit minimaal 48 uur van te voren laat weten. Wordt de afspraak minder dan 48 uur van tevoren geannuleerd of is er een No Show dan rekenen we € 50,- aan annuleringskosten.

De fotografie

Hoe maken jullie de foto's?
We gebruiken speciale fotoapparatuur hiervoor. Dit is geen geautomatiseerde process omdat we willen je oog met zo echt mogelijke kleuren en maximaal in kleinste details perfect opnemen om daarna in de kunstwerk te kunnen op allerbeste mannier reproduceren.
Hoe snel zie ik de resultaat?
Tijdens de fotosessie je kunt gemaakte, onbewerkte foto’s meteen zien.
Kan ik meteen een (afgedrukte) foto meekrijgen?
Tijdens de fotosessie nemen we alleen de foto’s en maken geen fotoafdrukken. Daarna moeten we de reeks opgenomen foto’s editen en retoucheren voor de gewenste resultaat. Voor deze reden het is niet mogelijk om je foto ook in digitale formaat op dezelfde dag mee te nemen.
Hoelang duurt een iris fotosessie?
Gemiddeld zijn wij ongeveer een kwartier per iris bezig. We maken verschillende foto’s die we allemaal gebruiken en bewerken om een compleet beeld van de iris te krijgen.
Moet ik lang mijn ogen openhouden?
Je oog moet wel even open blijven en de iris moet vrij zijn. Mag je knipperen? Geen probleem! We maken meerdere foto’s van je iris. Je kunt vooraf oefenen voor de spiegel of je oog openhouden met twee vingers.
Is het fotograferen van de iris schadelijk voor het oog?
Nee, het is niet schadelijk voor het oog. Er wordt zeer zeer hygiënisch gewerkt: de apparatuur wordt voor iedere sessie gereinigd, en bij het maken van de foto’s wordt het oog zelf niet aangeraakt.
Is iris fotografie ook mogelijk als ik lenzen draag?
Het dragen van lenzen geeft een minder scherp beeld tijdens het fotograferen. We vragen je daarom dan ook altijd, om de lenzen uit te doen. Zachte of daglenzen hoeven niet uit. Harde contactlenzen moeten worden verwijderd omdat ze het licht terugkaatsen. Sommige lenzen laten na het eruit halen een laagje achter op het oog. Het mooiste is het daarom als je de dag dat de foto’s gemaakt worden, geen lenzen draagt. Heb je oogontsteking of vaak tranen in je ogen, overweeg je shoot tijdelijk uit te stellen. Een foto van je iris laten maken nadat je een laserbehandeling hebt ondergaan is mogelijk. Wel is het belangrijk dat je oog geheel hersteld is van de behandeling.
Ik heb hele donkere ogen, lukt het dan ook?
Dat is mogelijk. De apparatuur waarmee we fotograferen is zeer gevoelig en de belichting wordt speciaal ingesteld aan de hand van jouw specifieke oogkleur. Hierdoor kan van alle oogkleuren een prachtig beeld gecreëerd worden.

Design

Hoe kies ik mijn design?
Je kiest gewenste compositie en design uit ruime aantal voorbeelden getoond bij elke product op onze website. Je kunt dit aangeven al tijdens de bestelling. De mogelijkheden variëren per product en er komen steeds nieuwe composities en designs bij. Wil je eerst nog even nadenken, dat kan ook. Tijdens de fotografie sessie kunnen we je voorbeelden laten zien en we helpen graag bij je keuze. Wil je meerdere afdrukken bestellen met verschillende composities of designs? Dat kan. Voor elke extra compositie berekenen we €60,- per extra compositie of design.
Hoe lang duurt het bewerken van mijn iris foto?
Na de fotosessie selecteren we de beste foto van je iris en gaan we aan de slag met het retoucheren. Dit is maatwerk en de verwerkingstijd van je iris foto neemt enkele werkdagen in beslag.
Hoe kan ik mijn design zien?
Nadat we klaar zijn met het retoucheren, maken we ook het concept op basis van het gekozen design. We sturen je dit voor akkoord. Pas na je goedkeuring gaan we het drukwerk voorbereiden en sturen we deze naar de fotovaklab voor print en productiewerk.
Ik wil een andere compositie of design, kan dat?
Heb je speciale wensen voor je Iris Art foto, laat ons dat weten. We bespreken dan de mogelijkheden. Aan het maken van een maatwerk compositie zijn wel extra kosten verbonden.

De afdruk

In welke maten kan ik mijn iris laten afdrukken?
Voor het afdrukken op acryl, aluminium of canvas zijn er een veelvoud van standaard maten beschikbaar. De verhouding van de afdruk is: 1:1 (vierkant), 2:3 (rechthoek) of rond. Wil je een afdruk op ander materiaal, met een andere verhouding of afmeting, laat ons dat dan weten en geef aan dat je later beslist. We maken dan een prijsopgave op maat.
Kan ik ook een afdruk op papier krijgen?
We leveren geen afdrukken op fotopapier of Fine Art papier.

Levering

Hoelang duurt het voordat ik mijn afgedrukte Iris Art foto ontvang?
Na het maken en bewerken van de foto’s rekenen we circa 10-15 werkdagen voor het produceren van de uiteindelijke print. Tijdens drukkere periodes kan dit een enkele keer afwijken, hier stellen we jou altijd van op de hoogte.
Hoeveel kost de verzending?
Alle onze bestellingen zijn inclusief verzendkosten binnen Nederland.
Kan ik mijn bestelling online volgen?
Nadat je kunstwerk klaar is, we sturen je deze via PostNL. Je ontvangt een Track & Trace code samen met de verzendbevestiging.