Over irisfotografie

Iris fotografie en het maken van een artwork (retoucheren en ontwerp) van de iris foto’s is handwerk dus relatief arbeidsintensief in vergelijking met de meeste andere vormen van fotografie. Bovendien vereist dit vakkennis en het toepassen van de speciale technieken en artistieke skills. Iris fotografie is bij ons altijd maatwerk. We bieden geen in tien minuten door AI gegenereerde images van je oog maar een echte weergave van je eigen iris. Het unieke resultaat is de investering zeker waard.

De prijs is afhankelijk van het aantal irissen, de gekozen compositie / design, het afdrukmateriaal en de afmetingen van je wanddecoratie. Reken voor een enkele iris foto met bewerking vanaf € 89,- (incl. web size .jpg bestand met de iris op zwarte achtergrond). Vraag ons naar de prijslijst.

De kosten van iris fotografie variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ervaring van de fotograaf, de kwaliteit en keuzemogelijkheid van designs, de specialistische apparatuur, de duur van de fotosessie, het niveau van fotobewerkingen, de kwaliteit van de afdruk (op printpapier of echte fotopapier) en afdrukmateriaal (bv. dikte van de plexiglas, etc.). Hoe fijner je details in de bewerkte foto ziet, hoe echter de kleur van de oog is, hoe meer kennis en tijd is geïnvesteerd in je foto natuurgetrouw te maken.
Over het algemeen de prijs voor een professionele artistieke iris foto varieert van enkele honderden tot een paar duizend euro’s. Het is dus het beste om contact met ons op te nemen en vragen voor de specifieke artwork die je zoekt. Dan kun je de beste optie kiezen die past bij je budget en wensen.

De reservering

Voor een Iris Art foto te laten maken eerst moet je een iris fotosessie boeken. Neem contact met ons op.

Ja. We werken alleen op afspraak en met aanbetaling, minimaal van de fotosessie. Je kunt eventueel later beslissen fotoafdruk op welke materiaal en van welke afmeting wil je bestellen.

Bij reservering is de fotograferen van je oog, het bewerken van de foto en één digitale fotobestand met je iris op zwarte achtergrond inbegrepen. Om je keuze flexibel te houden de afdruk is optioneel.

Je kunt een afdruk in gewenste afmeting alvast aangeven bij de reservering, maar je kunt ook over de afdruk pas bij ons in de fotostudio beslissen. Dan reken je later apart af. We bewaren gemaakte foto's ongeveer een jaar in ons archief, dus je kunt altijd bij ons terugkomen en (nogmaals) je Iris Art afdruk bestellen.

Het bezoek aan de fotostudio

Onze locatie waar we de irissen fotograferen is aan de Scharnerweg 18 in Maastricht, gemakkelijk te bereiken met het OV. Indien je met de auto komt, er zijn voldoende mogelijkheden om te parkeren.

Voorbeelden van onze designs en afdrukken kun je uiteraard wel bekijken voordat je deze bestelt. We zijn geen winkel maar fotostudio, daarom houd er rekening mee dat wij alleen op afspraak werken. Zo hoef je nooit op anderen te wachten en hebben we alle tijd voor je. 

Wil je eerst vrijblijvend komen kijken, meld je hier aan.

Je kunt bij ons terecht van dinsdag tot vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur en op zaterdag tussen 11.00 en 15.00. Op donderdag kun je ook voor de avond afspreken.

De fotografie

We gebruiken speciale technieken hiervoor. Dit is geen geautomatiseerde process omdat we willen je oog met zo echt mogelijke kleuren en maximaal in kleinste details perfect opnemen om daarna in de kunstwerk te kunnen op allerbeste mannier reproduceren.

Gemiddeld zijn wij ongeveer een kwartier per iris bezig. We maken verschillende foto’s die we allemaal gebruiken en bewerken om een compleet beeld van de iris te krijgen.

Tijdens de fotosessie je kunt gemaakte, onbewerkte foto’s meteen zien.

Tijdens de fotosessie nemen we alleen de foto’s en maken geen fotoafdrukken. Daarna moeten we de reeks opgenomen foto’s bewerken voor de gewenste resultaat. Voor deze reden het is niet mogelijk om je foto ook in digitale formaat op dezelfde dag mee te nemen.

Je oog moet wel even open blijven en de iris moet vrij zijn. Mag je knipperen? Geen probleem! We maken meerdere foto’s van je iris. Je kunt vooraf oefenen voor de spiegel of je oog openhouden met twee vingers.

Door de extreem korte flitstijd en indirecte richting van de licht onze iris fotografie is absoluut veilig en heeft geen negatieve invloed voor voor je ogen. Bij het maken van de foto’s wordt het oog zelf niet aangeraakt.

Het dragen van lenzen geeft een minder scherp beeld tijdens het fotograferen. We vragen je daarom dan ook altijd, om de lenzen uit te doen. Zachte of daglenzen hoeven niet uit. Harde contactlenzen moeten worden verwijderd omdat ze het licht terugkaatsen. Sommige lenzen laten na het eruit halen een laagje achter op het oog. Het mooiste is het daarom als je de dag dat de foto’s gemaakt worden, geen lenzen draagt. Heb je oogontsteking of vaak tranen in je ogen, overweeg je shoot tijdelijk uit te stellen. Een foto van je iris laten maken nadat je een laserbehandeling hebt ondergaan is mogelijk. Wel is het belangrijk dat je oog geheel hersteld is van de behandeling.

Absoluut. Elke iris is uniek, daarom het is noodzakelijk om bij ons langs te komen zodat wij de foto’s van je iris kunnen maken.

Als je of je gezinslid minder of niet mobiel is om naar ons te komen, dan komen we graag aan huis om de iris te fotograferen. Vraag ons eerst naar de mogelijkheden en het tarief voordat je boekt.

Jazeker. Voor iris fotografie geldt bij ons een minimumleeftijd van 6 jaar. Jongere kinderen kunnen vaak hun hoofd niet stilhouden en voelen zich vaak ongemakkelijk in een onbekende situatie. Tijdens het fotograferen dient het kind goed stil te kunnen zitten. Of dit mogelijk is, kun je het beste zelf inschatten. Mocht het, ondanks jouw en onze inspanningen, niet lukken om van het kind een goede foto te nemen, dan vindt geen restitutie plaats. Bij minderjarigen dient trouwens altijd een volwassen ouder of begeleider tijdens de fotografie aanwezig te zijn.

Helaas we maken geen irisfoto’s van huisdieren.

De fotobewerking en design

Na de fotosessie selecteren we de beste foto van je iris en gaan we aan de slag met het retoucheren. Dit is maatwerk en de verwerkingstijd van je iris foto neemt enkele werkdagen in beslag.

Je kiest gewenste Iris Art ontwerp uit ruime aantal voorbeelden getoond op onze website. Je kunt dit aangeven al tijdens de bestelling. De mogelijkheden variëren per product en er komen steeds nieuwe composities en designs bij.

Wil je eerst nog even nadenken, dat kan ook. Tijdens de fotografie sessie kunnen we je voorbeelden laten zien en we helpen graag bij je keuze. Wil je meerdere afdrukken bestellen met verschillende composities of designs? Dat kan. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Nadat we klaar zijn met de fotobewerking, maken we ook het concept op basis van het gekozen voorbeeld. We sturen je dit voor akkoord. Pas na je goedkeuring gaan we het drukwerk voorbereiden en sturen we deze naar de fotovaklab voor print en productiewerk.

Je ontvangt altijd één fotobestand van elk iris digitaal, in web size, .jpg formaat, 800px x 800px, op zwarte achtergrond. Dit is in de prijs inbegrepen.

Indien besteld, ontvang je iris foto in hoge resolutie, dit is geschikt om zelf grotere afdrukken te laten maken. 

Het bestand met je iris sturen we je nadat deze bewerkt is.We leveren geen afdrukbestanden met ontwerp of iris composities. Wil je nogmaals een afdruk bestellen met hetzelfde design of in dezelfde compositie, dat betaal je alleen voor de afdruk.

We werken met speciale apparatuur om je iris close-ups haarscherp en natuurgetrouw te kunnen vastleggen. Deze soort foto’s kun je niet in vereiste kwaliteit maken, bijvoorbeeld, met je smartphone of eenvoudige fotocamera. Dus, een zelf opgenomen iris foto of portretfoto opsturen is niet mogelijk.

Dat hangt af van de kwaliteit van de fotobestanden. Neem met ons contact op om te bekijken wat de mogelijkheden zijn.

De afdruk

We leveren afdrukken onder galerij kwaliteit acrylglas (plexiglas), aluminium (ChromaLuxeHD) of canvas (glanzend, mat, textiel).

Voor het afdrukken op acryl, aluminium of canvas zijn er een veelvoud van standaard maten beschikbaar. De verhouding van de afdruk is: 1:1 (vierkant), 2:3 (rechthoek) of rond. Wil je een afdruk op ander materiaal, met een andere verhouding of afmeting, laat ons dat dan weten.

Afdruk verhoudingen

Er zijn twee manieren om de foto achter acrylglas te zetten:

1. De goedkope variant is de foto met een inkt printer direct op het (meestal dunne) acrylglas te printen. Daarna worden over de foto alleen enkele lagen witte inkt geprint voor de bescherming. De afdrukmateriaal kan buigbaar worden en de kleuren kan afwijken.

Direct print onder acrylglas

Direct print onder acrylglas

2. We leveren kunstgalerij kwaliteit afdrukken achter acrylglas (museumglas). De afdruk van je foto wordt met moderne lasertechniek belicht, op de klassieke manier ontwikkeld en afgedrukt op professionele premium fotopapier of fine-art papier. De afdruk is erg stabiel door een combinatie van drie lagen: acrylglas, aluminium en elastische silicone. Deze combinatie is flexibel en vangt de verschillen in uitzetting van de materialen bij eventuele snelle temperatuurschommelingen op. Luxe, glanzend acrylglas oogt stijlvol, is licht en breukvast.

 

Galerij kwaliteit afdruk achter acrylglas

Galerij kwaliteit afdruk achter acrylglas

Aan de achterzijde bevindt zich een aluminium profiel. Hang het kunstwerk hieraan op. Hang de wanddecoratie alleen binnenshuis op, niet in directe zonlicht of boven een open haard, kachel of radiator. Let er zeker bij de grotere formaten op dat je het kunstwerk met minimaal twee stevige bevestigingen symmetrisch ophangt en nooit aan één enkele draad of kabel vanuit één enkel punt.

Gebruik voor onderhoud van je wanddecoratie geen chemische reinigingsproducten! Stof de wanddecoratie uitsluitend af met een niet-pluizende, zachte en droge doek.

Levering

Alle onze bestellingen zijn inclusief verzendkosten binnen Nederland.

Jazeker. Dit heeft onze voorkeur omdat we dan mogelijke transportschade door een vervoerder voorkomen. Nadat je afdruk gereed is, krijg je bericht en maken we een afspraak voor het afhalen.Na het maken en bewerken van de foto’s rekenen we circa 15 werkdagen voor het produceren van de uiteindelijke print. Tijdens drukkere periodes kan dit een enkele keer afwijken, hier stellen we je altijd op de hoogte.

Chat openen
1
Hallo,
Welkom bij Iris Art Photo. Hoe kunnen we je van dienst zijn?